Rapport fra Anita

Treningsarbeid og banekonkurranse i Sveits

Rapport fra Sykkel-Anita Februar

 

Treningsarbeid

Mye trening, og mye god trening er blitt gjort siden siste rapport!

Det er blitt gjort en del om i treningen sammenliknet med de forrige årene, ved at jeg deler opp banetrening og landeveistreningen i såkalte «bulker». Tidligere trente jeg trent fast på banen mer eller mindre hele året minst 2 ganger om uken.
Nå har jeg uker på landeveien uten noe bane, for så å ha uker med fokus på mye bane og lite landevei. Det synes jeg gir godt, både fysisk og mentalt.

 

For å gi et litt spennende innblikk i mitt treningsprogram, har jeg lagt vet et bilde her av hvordan en uke med fokus på landevei kan se ut:

Mens de to siste ukene innen konkurransen i Sveits, så en uke med mer bane slik ut:

Min trener er stor fan av uttrykket: «Gjør man det man pleier, får man det man pleier, minus 10 % «. Forandring skal derfor til, og forandring fryder!

 

De to siste ukene har også ei Slovakisk banesyklist kommer til Mallorca for å trene med meg. Det er alltid hyggelig når andre ryttere ønsker å høste kunnskap fra meg, og det tar jeg veldig positivt! Selv om vi er konkurrenter på arenaen så ser jeg alle de positive sidene ved å trene sammen, lære fra hverandre og bli dratt ut av sin egen komfortsone.

 

 

Omnium i Grenchen, 24. februar

Etter en måned med god trening, gikk turen til Grenchen, Sveits, for en ny banekonkurranse; «Life’s an Omnium» CL2. Etter planen skal jeg totalt ha tre klasse 1 løp (CL1) og 3 klasse 2 (CL2) løp med topp-plasseringer for å kvalifisere meg til årets VM.

To CL2 løp er allerede i boks etter triumfen i Portugal i slutten av desember, og dermed manglet jeg bare å hale denne konkurransen i Grenchen hjem også. Da gjenstår det to CL1-konkurranser innen VM kvalifikasjonen.

 

Jeg er stor fan av å konkurrere her i Sveits. Alt er på stell, alt går 100 % etter planen, og de gjør virkelig en innsats for at rytterne skal ha de beste betingelsene. Vi bodde på banen, i fine store rom, fikk tildelt hver vår rulle til oppvarming, gratis vann og sportsdrikke. Og hver konkurranse startet presis på tidspunktet.

 

Omnium

Vi var et fullt felt på 20 jenter til start. De største konkurrentene denne torsdagen (24. februar) var Lily Williams fra USA, to russiske jenter, samt 2 sveitsiske hjemmefavoritter. For ikke å glemme en ny, upcoming greker. Konkurransen var hard, og det var mange til å kjempe om pallen.

 

Scratch var et annerledes løp, med mye støting, opp og ned i fart, og mye posisjonskamp. Jeg klarte å holde meg fast til min egen plan, og sikre meg en god posisjon innen sluttspurten, hvor jeg fikk «tvunget» den ene russeren frem i front litt for tidlig. Hun åpnet hardt og jeg angrep enda hardere når det var en runde igjen. Og gikk av med seieren i scratch!

 

Tempo er alltid et utrolig nervepirrende løp, da det kun er en som kan få poeng på hver runde. Jeg åpnet offensivt, og tok det første poenget. Jeg valgte å ha litt mer is i magen enn før, og etter mitt ene poeng, lot jeg meg falle 2 plasser ned, for å spare krefter til neste støt. Som forutsett, valgte amerikaneren å sette inn sitt nådestøt etter 3 runder og virkelig fyre den av. Jeg fikk slengt meg med og kom meg fort opp til henne. Vi hadde fått et bra hull ned til feltet, og fikk til et godt samarbeid. Dermed kunne vi to ligge ute foran resten av feltet, fordele poengene jevnt mellom oss, og sakte, men sikkert, hente en runde på feltet. Vi var helt à poeng når vi kom opp til feltet, og dermed ville den siste spurten være avgjørende på hvem av oss som ville vinne denne del-disiplinen. Heldigvis elsker jeg å spurte, selv med trøtte bein, og kunne dermed gå av med seieren atter en gang.

 

Eliminasjon er jo blitt en av mine favoritt-øvelser, selv om det er like nervepirrende hver gang. Med korte pauser mellom hver deløvelse, var det mange som begynte å halte litt på kreftene, og det ble et løp helt etter min smak. Jeg kunne ligge bak og kontrollere, og skille ut en etter en, inntil det var meg og amerikaneren igjen i finalen. Ironisk nok hadde amerikaneren fått beskjed av sin trener at jeg hadde et kjempe-gir på, og at hun skulle sette farten ned til finalen. Tanken bak var at jeg ikke ville klare å få fart på sykkelen fort nok, og at amerikaneren på den måten kunne slå meg. Men det hun ikke visste, var at jeg allerede hadde satt et mindre gir på, og dermed gikk ikke hennes taktikk likevel. For ikke å nevne så elsker jeg å spurte fra lav fart, fra høy fart, med friske ben og trøtte ben. Nok en gang kunne jeg gå av med seieren!

 

Poengløpet ble siste prøvelse på dagen, etter 3 meget intense løp. Jeg ledet foran amerikaneren med 6 poeng, og nr. 3 var sveitsiske Michelle, etterfulgt av 2 russere som hadde feilet stort i eliminasjon, og falt flere plasser ned. Russerne er angrepsivrige, og laget av stål på det punktet. Jeg var mentalt klar på det, og kjente til mine arbeidsoppgaver. Ikke la russerne gå uten meg, og la russerne gjøre all jobben alene. Jeg var iskald, og sørget for å vinne de to første spurtene, men uten å brenne meg ut. Som forutsett, satte russerne inn sitt nådestøt, og jeg kom meg med på slep, sammen med et par andre ryttere. Vi fikk raskt tatt en runde på feltet. Russerne var dog ikke ferdige, og de fortsatte sine angrep. Jeg hang meg på, lot de jobbe, og vi fikk tatt enda en runde på feltet. Det er nok første gang jeg noensinne har tatt 2 runder på feltet, så det var jo litt av en prøvelse i seg selv også!

Jeg fikk samlet hele 57 poeng underveis i poengrittet, og kunne derfor gå av med seieren i denne del-øvelsen også – samt at jeg vant selve omnium med 177 poeng! Lily Williams, USA, endte på 2. plassen med 170 poeng, mens Gulnaz, Russland, endte på 3.plassen med 129 poeng.

 

En fantastisk konkurranse her i Sveits, med storeslem og meget slitne bein .

Det neste som står for tur

Nå går turen tilbake til Mallorca, hvor 3 nye uker med god, hard landeveistrening står for tur.

Planen videre nå er å forberede seg helt optimalt til den første Nations Cup i Glasgow i april.

Først er det 3 uker med landeveistrening, for deretter å ha 4 uker med spesialtrening på banen, for å virkelig spisse form og hurtigheten til å kunne kjempe om topp-plassering i Glasgow. Glasgow blir med stor sannsynlighet den hardeste og mest spektakulære Nations Cup denne sesongen, så det er bare å være klar fra start! 

 

Nyheter

Foto privat. Aasmund med gull teamsprint, bronse på sprint og 1000m Norsk rekord på teamsprint.  Anita...
Nordiske Mesterskap på Vår Energi Sola Arena 04-06. november For første gang i historien ble et Nordisk Mesterskap...
Jeg, Jonas Orset, har i år satset på gravel og syklet 9.oktober i historiens første utgave av VM i gravelsykling. Jeg...
Endelig kom dagen hvor det første internasjonale løpet ble arrangert på Vår Energi Sola Arena! To dager med god...
  VM 2022 Da er årets største løp over og ut! VM ble arrangert i Paris 12-16. oktober, samme arena som skal...
24.-25. sep arrangerte CK Nittedal runde 3 i NC utfor. IK Hero sendte kremen av troppen for å krige om edelt...
Rapport fra Sykkel-Anita Da her EM fått synket godt inn, og jeg er klar til å snart kunne trene og sykle rundt i...
Takk til deltagere og funksjonærer for et flott ritt. Online-resultater 10 km og 20 km. Resultatliste i PDF-...
Med en flott 5. plass i lørdagens verdencup i Gravel er Jonas Orset kvalifiserte til VM. Rittet ble kjørt i Halmstad...
Anita europamester på bane. Vi gratulerer!   Anita vant øvelsen scratch. Det var virkelig en stor drøm som...