Rapport fra Ironman South Africa

Marius Elvedal, 4. plass i sin aldersklasse og kvalifisert til VM.

Ironman South Africa

Forrige helg var jeg i Port Elizabeth og deltok i Ironman South Africa. Det var der jeg kvalifiserte til VM sist, og endte med 2 brekte bein. Denne gangen var også målet å kvalifisere til Ironman VM på Hawaii, og å kunne stå på beina etter målgang!

Forberedelsene i vinter har gått så bra som de kunne. Jeg hadde bare 1 uke med trening sørpå, så det har blitt mye sykling på CX og rulle. Allikevel følte jeg meg godt forberedt i alle disipliner.

Jeg og Karoline ankom Port Elizabeth onsdagen før konkurransen, og fikk trent noen korte økter og testet utstyr. Jeg har ny temposykkel for sesongen, Trek Speed Concept, og en ganske ny sittestilling. Med tilpasning av sykkelen fra Spinn.no og hjelp av Kenneth hos Din Kiropraktor har jeg kommet frem til en posisjon som er veldig komfortabel hvor jeg klarer trå nok watt, og som forhåpentligvis er aero nok.

Konkurransedagen:
Jeg sovnet klokka 21 kvelden før og våknet klokka 23 lys våken og klar. Da var det bare å ligge og slappe av frem til kl 5, spise frokost og tusle til skiftesonen. Sjekke at alt utstyr er klart og stresse seg frem i køen av utøvere frem til svømmestart. Dette var første gang jeg skulle kjøre en konkurranse med rolling start, 10 stk startet hvert 10. Sekund. Jeg startet i gruppe 10 ca.

Det var ganske rolig forhold på svøm, men noe strøm. Første 6-700 meterne svømte jeg hardt for å komme i en god posisjon. Etter det tok jeg igjen en stor gruppe, som jeg følte gikk fort nok. Ble liggende i denne gruppa resten av svøm og brukte minimalt med krefter. Kom opp på 59 minutter, dette var helt ok, men fornøyd siden jeg stort sett bare ble dratt med i gruppa.

Jeg kom inn i T1 sammen med en stor gruppe, og avanserte sikkert 50 plasser i skiftesonen. Kom meg fint ut på sykkel og startet med engang og ta igjen folk. Det blåste mye, og jeg håpet å komme i en god gruppe for å få litt hjelp. Opp til første vending på 45 km suste jeg jevnt forbi folk hele veien, og var overrasket over hvor mange som var foran meg etter svøm. Ved vending så jeg at det ikke var mange foran meg utenom proffene. Jeg roet litt ned og minte meg selv på at det kommer et maraton senere. Man blir veldig ivrig når man sykler forbi så mange. Etter 60 km var det ikke lenger en jevn stim med syklister å ta igjen. Nå ble jeg liggende mye alene i "ingen mans land". Ved neste vending bed 90 km så jeg at jeg var ca nr 8-10 blant de ikke-profesjonelle. Tok igjen et par til og var nå ganske komfortabel med plasseringen. Jeg syklet veldig kontrollert siste runde, men med sterk motvind siste 45 km så ble det hardt nok. Ut på løp var jeg på 5. - 6. Plass blant de ikke-profesjonelle, og trodde jeg var på 2. Plass i min klasse. Jeg visste det var hvertfall 5-6 plasser til Hawaii i min klasse, så nå gjaldt det bare å ikke drite seg ut på løp.

Allikevel åpnet jeg i kjent stil: altfor hardt. Følte meg veldig bra og første mila gikk på 41 minutter. Et par km senere måtte jeg dra i håndbrekket og roe ned. Da kjente jeg at de siste 28 km ville bli jævlig vondt.  Klarte allikevel holde humøret oppe, og klarte å unngå en totalt kollaps. Løp til slutt på 3t 16 min, jeg har veldig lyst til å løpe sub 3t og kommer til å sprekke hver gang frem til jeg klarer det.

Endte til slutt på 9t og 20 min, 27. Plass totalt og 4. Plass i min aldersklasse. Jeg er dermed kvalifisert til VM i oktober.

Marius Elvedal ​ i Ironman South Africa

Å kjøre en fulldistanse så tidlig på året er vanskelig, og jeg måtte nok betale mye for det. Jeg endte på mye lavere snittwatt enn jeg pleier, og allikevel datt jeg sammen tidligere på løp enn vanlig. Det hjalp utvilsomt å ha Karoline og de andre norske i løypa!

Nå starter jobben mot Norseman som er det neste store målet. På veien dit skal jeg kjøre noen mindre viktige konkurranser, blant annet Challenge Danmark i juni.

Tusen takk til IK Hero, Spinn.no, Mizuno og Din Kiropraktor som hjelper meg med å holde liv i galskapen!

/Marius
 

Nyheter

IK Hero avholder sitt årsmøte den 14. februar 2019 kl. 19.00  på Frogner Stadion Middelthuns gate 26, 0368 Oslo i...
Sykkelåret 2018 har bestått av oppturer og nedturer – store gleder og vanskelige perioder. Totalt har jeg vært på...
Berlin verdenscup                           ...
Løpsrapport Anita Nå er det ca. 1 måned siden NM på bane hvor jeg tok storeslem! Tiden har flydd siden den tiden, og...
Ved siden av Norseman var Ironman VM på Hawaii det store målet i år. Sesongen har gått veldig bra så langt og...
Rapport fra Norgesmesterskap på bane Helgen 12-14. oktober var det tid for Norgesmesterskap på banen. Arrangementet...
Rapport fra Sykkel-Anita Helgen 28-30. september var reisemålet Bordeaux for å delta i «Coupe de France Fenioux...
Så er banesesongen så vidt i gang etter EM! Det har vært en litt hardere periode etter EM, spesielt mentalt. Jeg har...
Sykkelklubben Hero inviterer til Gratis sykkelskole for barn mellom 8 og 10 år Fire tirsdager på rad fra 28. august...
Tirsdag 12.juni dro Simen, Tobias og jeg på en 2 ukers camping tur i Europa for å kjøre Crankworx i Innsbruck...