Rapport fra OL

Anita rapporterer fra OL i Tokyo 2021

OL 2020

Det er vanskelig å vite hvor jeg skal starte. Hele den lange reisen frem til OL har vært et stort og spennende eventyr, og det ble rundet av på den best tenkelige måten!

 

Jeg kunne ha skrevet en lang stil om reisen hertil, men jeg vet jo at dere har vært oppdatert underveis, og vil derfor bare fokusere på den siste delen.

 

OL i Tokyo har vært et utrolig spennende mål, med mange faktorer å ta hensyn til;

Klima akklimatisering
Tidssone akklimatisering
Fysisk og mental formtopping
Teknisk og taktisk topping

 

Alle fire punktene har blitt prioritert utrolig høyt, da jeg ville vite at jeg hadde gått all-in til OL, og kunne stå på startstreken med den selvsikkerheten at all jobben var blitt gjort.

 

Klima akklimatisering:

Vi gikk til innkjøp av et drivhus (telt) i hagen 4 måneder innen avreise til Tokyo, slik at vi kunne trene i høy fuktighet og varm temperatur. Det ble trent ca. 30 minutter, alt mellom 3 til 7 ganger i uken etter at den primære hovedøkten var gjennomført. I fint solskinnsvær på Mallorca satt vi altså inne i et telt på rulle og slet. Det kan godt sies at det var et større slit, da pulsen blir skyhøy, hodet koker og kroppstemperaturen kan komme opp til hele 41 grader. Men gud, hvor har det vært det hele verdt. I tillegg til å tåle varme utrolig godt, viser forskning at det gir samme effekt som å trene i høyden, så utbyttet har vært enormt, og nok gitt meg de små ekstra marginene som trengs til å kunne prestere til et OL.

Jeg skal nok innrømme at jeg gleder meg til å holde litt fri fra varmeteltet – det har ofte vært noen enormt lange 30 minutter! Om jeg vil gjøre det igjen til neste store mål? Det blir et klart JA herfra!

 

Tidssone akklimatisering

Det er nok tidssonen og tidspunktet som konkurransen kjøres, som har bekymret meg mest.

Kl. 10.00 i Japansk tid = kl. 03.00 i norsk tid. Derfor har jeg i 6 måneder vendt døgnrytmen litt og litt. Jeg startet i det små med å stå opp kl. 6, 5.45, 5.30, 5.15, 5.00, og de tre siste ukene innen avreise sa vekkerklokken 4.30, og helt til slutt 4.00. Det har vært utfordrende og annerledes å skulle trene kl. 6-7 om morgenen, og legge seg kl. 20.00 – men det har godt overraskende godt!

 

Fysisk og mental formtopping, samt teknisk og taktisk topping

Treningen har også vært utrolig hard og krevende opp til OL. Det har stått på alt fra 1 til 3 økter om dagen, med variasjon fra landevei, bane, styrketrening og spenst. Noen dager har vært lange, hvor treningen har startet 7 om morgenen, og jeg først har vært ferdig kl. 18 på kvelden. Andre dager har det vært mildere fysiske dager, men da med mental trening og prepping opp til konkurransen.

I den mentale delen har jeg bl.a. skrevet ned nøkkelord til hvert eneste løp. Hva som er fokus. Hva jeg skal si til meg selv. Hvilken indre samtale jeg skal føre med meg selv. Hvordan følelsen av å sykle akkurat dette løpet kommer til å være. I tillegg har jeg laget spørsmål som min trener kan stille meg til ulike tidspunkt, avhengig av om det er før et løp, etter et løp, eller om det bare var på en treningsdag hvor jeg begynte å bli nervøs og gå i panikk.

I den tekniske delen har jeg øvd utrolig mye på å kunne passere mine konkurrenter tett, og ikke være redd for å touche dem dersom det var behov for det. Min trener, som heldigvis er veldig god teknisk på en sykkel, har vært den jeg har øvd meg på. Vi har syklet skulder mot skulder, hender mot hender, hode mot hode, albue mot hofte, jeg har fått dytt opp i banen, jeg har blitt dyttet ned i banen, jeg har blitt dyttet ut i grøften på landeveien, han har nesten kuttet mitt forhjul i sving. Alt har blitt tatt til det ekstreme, kun for at det jeg vil møte i konkurranse vil være «piece of cake».

Den taktiske delen har bestått mye av å se for seg et felt, selv om vi kun har vært to. Øve på hvor er det enkelt å passere, hvor er det vanskelig å passere, hvor er det umulig å passere. De har vært utrolig lærerikt, og en øvelse vi aldri tidligere har gjort.

 

Skader

Et siste tema jeg selvfølgelig håpet å slippe unna, men som nok er nesten umulig å unngå når man presser kroppen på det aller aller ytterste. Heldigvis ikke noe alvorlig, men 2 uker innen avreise til OL fikk jeg et tretthetsbrudd i høyre hånden som ikke helt ville hele (mest sannsynlig fordi hånden aldri fikk helt ro). I tillegg fikk jeg en hevet venstre ankel, som fortsatt er usikkert hvorfor oppsto og hvorfor hevelsen ikke ville legge seg.

Dette klarte jeg likevel å takle bra, selv om jeg måtte teipe inn hånden til alle treninger og gå med en støtte når det ikke sto trening på programmet.

Dersom noen la merke til teip på min hånd, så vet dere hvorfor.

 

OL 2020

Så kommer vi endelig til hovedtemaet! Nemlig selve OL!

Vi bodde i Izu, ca. 200 km fr Tokyo, oppe på toppen av et fjell – langt vekk fra selve OL byen og de andre idrettene. Noe som i seg selv var helt fint for min del, da det ga ro og trygghet.

Vi ankom Tokyo 10 dager innen min konkurranse, med god tid til å venne seg til de nye omgivelsene, bli kjent med banen og få studert mine konkurrenter en tann ekstra.

Selve oppholdet var helt fint. Jeg hadde en stor leilighet for meg selv på 70 kvm, med uteområde. Spisesalen var stor og romslig med fin utsikt. Helt standard mat med det man har bruk for som idrettsutøver. Ris, pasta, potet, laks, kylling, svin og diverse salater og grønnsaker.

Vi hadde også de beryktede pappsengene, noe som fungerte utmerket. De var faste og fine, og man kunne ikke merke at det var papp.

 

Banen var også veldig fin, en 5 år gammel bane, som var rask! Det ble satt så mange verdensrekorder på banen at det nesten var litt skremmende!

Og nå til konkurransedagen;

Det var en helt helt fantastisk dag! Jeg storkoste meg helt fra jeg kom inn i hallen til jeg dro!

Det var en dag jeg aldri noensinne kommer til å glemme, og en av mine største øyeblikk!

 

Oppvarmingen innen gikk lett som en lek. Selv om jeg var utrolig nervøs innen start, og min kropp reagerte på en merkelig måte, så var den så tent, så klar, så oppmerksom på hva den skulle.

 

Første løp, scratch, gikk 100 % etter boka. Jeg holdt meg til planen 100 %, uten å gå i panikk. Innen spurten holdt jeg meg lavt i banen, satt på et trygt hjul som jeg visste var en sikker rytter som alltid sykler pent og trygt, og spurtet inn til en 4. plass!

Suksessen fortsatte i tempoløpet, hvor jeg holdt meg fremme, holdt meg til tetgruppen, fikk det ene poenget jeg minimum måtte ha, og suste inn til en ny 4. plass i dette løpet.

I eliminasjon lekte jeg med livet, men etter eget valg og etter egen lyst. Det ble kanskje litt vel spennende til tider, men jeg hadde det gøy og holdt ut så lenge kreftene var der, inntil jeg gikk i min egen felle og søkte ned. Uansett, storfornøyd!

Innen siste løp, lå jeg på bronseplassen, en plass jeg kun i mine villeste drømmer hadde håpet ville skje. Jeg kjempet og kjempet og håpet at jeg kunne forsvare min plass, men måtte bøye meg i støvet for 2 av mine konkurrenter som var litt bedre enn meg.

Det ble til en formidabel 5. plass til OL! Hvor stort er ikke det!

Jeg er kjempestolt, utrolig glad for at planen lykkes og jeg klarte å være med helt i toppen om å ta medalje i verdens største begivenhet!

 

Min plan nå er selvfølgelig å fortsette den harde, gode treningen til OL i Paris 2024! Mon tro hva jeg kan klare å oppnå til den tid?

 

 

Ellers er korttidsplanen EM i Sveits om 8 uker og VM i Frankrike om 9 uker. Drømmen er å ta en medalje eller to

 

 foto privat

Nyheter

Foto privat. Aasmund med gull teamsprint, bronse på sprint og 1000m Norsk rekord på teamsprint.  Anita...
Nordiske Mesterskap på Vår Energi Sola Arena 04-06. november For første gang i historien ble et Nordisk Mesterskap...
Jeg, Jonas Orset, har i år satset på gravel og syklet 9.oktober i historiens første utgave av VM i gravelsykling. Jeg...
Endelig kom dagen hvor det første internasjonale løpet ble arrangert på Vår Energi Sola Arena! To dager med god...
  VM 2022 Da er årets største løp over og ut! VM ble arrangert i Paris 12-16. oktober, samme arena som skal...
24.-25. sep arrangerte CK Nittedal runde 3 i NC utfor. IK Hero sendte kremen av troppen for å krige om edelt...
Rapport fra Sykkel-Anita Da her EM fått synket godt inn, og jeg er klar til å snart kunne trene og sykle rundt i...
Takk til deltagere og funksjonærer for et flott ritt. Online-resultater 10 km og 20 km. Resultatliste i PDF-...
Med en flott 5. plass i lørdagens verdencup i Gravel er Jonas Orset kvalifiserte til VM. Rittet ble kjørt i Halmstad...
Anita europamester på bane. Vi gratulerer!   Anita vant øvelsen scratch. Det var virkelig en stor drøm som...